І знову про сахутівських Наумчиків

2021-05-02

/Files/images/naumchikmm/НаумчикММ.jpg

Випадково натикаюсь у ФейсБуці на прекрасно ілюстровану практично своїми якісними та актуальними світлинами сторінку нашого досить відомого земляка-корюківця Юрія Карасьова. У своїй публікації від 5.10.2020р. Юрій Валентинович приводить копію фотознімка десь 50-х років, на якому зображено сахутівця Наумчика Миколу Михайловича та його сімох синів. Виникає перше і саме важливе питання: хто з них хто? Цікаво також, хто автор цієї світлини, більш точна дата фотографування, як вдалося усіх зібрати разом? Хто коли родився, де навчався, служив, воював; куди потім закинуло життя кожного сина? Яка доля нащадків цього прекрасного і численного роду одного з Наумчиків…

/Files/images/naumchikmm/СадибаНаумчикаГМ_1.JPGЗ розповідей своїх батьків та сахутівських старожилів пам’ятаю, де була садиба Миколая Михайловича, де були і нині ще є двори та хати його синів Григорія та Данила Миколайовичів. Адже в Сахутівці майже половина жителів села ще й сьогодні носять прізвище Наумчик, а більша частина сільської сахутівської території має назву Наумчики. З тих же самих розповідей пригадалось ім’я полковника, що стоїть на світлині зліва – це Порфирій Миколайович, котрий служив і проживав у Москві. Обійстя самого Миколая Михайловича вже давно немає, зараз там нова садиба і живуть інші люди. Але навпроти ще зберігся добротний будинок з двором уже давно покійного Григорія Миколайовича. Далі, з тієї ж сторони, в напрямі Корюківки, ще зберіглось обійстя з мабуть нежилою хатою теж покійного Данила Миколайовича…/Files/images/naumchikmm/IMG_1529p.jpg

/Files/images/naumchikmm/IMG_1517p.jpgПриблизно таку інформацію я розмістив разом зі світлиною на нашому сайті «Сахутівська школа та сахутівці» http://www.sahutivka-zosh.edukit.cn.ua/ та на фейсбучних сторінках земляків у Чернігові, Санкт-Петербурзі, Пскові та інших містах, в тому числі і Юрія Карасьова з Корюківки. Першою на запит відповіла Алла Миколаївна Хольченко (Чала) з Чернігова, донька покійної Олександри Григорівни Чалої (Наумчик) – дочки Григорія Миколайовича та онуки Миколая Михайловича. Через неї ми отримали дуже важливе для подальшої роботи повідомлення.

/Files/images/naumchikmm/Список.jpgМехед Наталія Валентинівна з Чернігова подала Аллі через Вайбер ось такий перелік зображених на світлині своїх родичів: Це повідомлення давало відповідь на перше поставлене питання – хто є хто? Отже на світлині по центру сидить батько сімейства Наумчик Микола Михайлович, зліва від нього син Федір, а справа – син Данило.

/Files/images/naumchikmm/Порфирий.jpgА в другому ряду зліва направо стоять ще п’ять синів: Порфирій, Григорій, Тимофій, Василь та Валентин. Трошки пізніше Наталія Валентинівна доповнює, що у них ще була і сестра Катя, котра померла в 1924 році. А ще вона сповіщає, що залишилась єдиною із двоюрідних братів та сестер, усі вже пішли в інший світ; ті ж двоюрідні та троюрідні племінники зовсім молоді і нічого не пам’ятають про минуле. Оперативно відповідає Сахута (Наумчик) Наталія Вікторівна з Сахутівки - вона пересилає дві світлини: Порфирія з дружиною та сином Борею і Данила з другою дружиною Євдокією (п.а. - Дунею).

/Files/images/naumchikmm/Данило.jpgПідключається до обговорення Наумчик Андрій з Москви. Це він упізнає на світлині маленького дядю Борю. А потім він розповідає, що першою дружиною дідуся Данила була Скоробогата Олександра (прим. автора - Федорівна). Це мама його батька. Померла десь в 1937 році (п.а. - 1938). Її першого чоловіка – білогвардійського офіцера розстріляли, а вона приїхала в Сахутівку, де і працювала в школі (п.а. - в 1936 призначена директором новоствореної «семирічки»). Дуже цінна інформація для нашого шкільного сайту.

Ніна Копильцова з Москви підтверджує, що її прадідусь стоїть зліва зверху (Порфирій). Катерина Наумчик з Чернігова присилає копію нагородного листа на Василя Миколайовича, допомогає виправити деякі технічні помилки. А ще вона розповідає, що Василь проживав у Корюківці, у нього було три сина та дочка; Юрій Карасьов один з його онуків, котрих дідусь Василь дуже любив та проводив з ними досить багато часу.

Лариса Носенко з Чернігова впізнає на світлині і згадує свого дідуся Федора Миколайовича, та нажаль він дуже рано пішов з життя, тож згадки у неї про нього тільки з її дошкільного віку.

Чернігівка Олена Скалюн теж впізнала свого дідуся Валентина.

Юрій Карасьов сповістив, що він зараз працює на виїзді, дякує за увагу до його публікації та обіцяє плідну співпрацю.

Оце і все, що вдалося поки що встановити зі своїх спогадів та сповіщень родичів. Не відомо, хто мати-Героїня цієї козацької семірки, дати їх народження (та і, на жаль, смерті), основні віхи життя, де вони поховані, якісь відомості про їхніх дітей, онуків – правнуків…

/Files/images/naumchikmm/Василий_1.jpgПрислана Катриною Наумчик копія нагородного листа на Василя Миколайовича нагадує про прекрасні довідкові сайти з переліком учасників війни, їх деякі біографічні дані та нагороди, інформація з котрих ось уже декілька років використовується на нашому сайті. Буде доцільно перед Днем пам’яті та примирення і Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні проглянути та опублікувати все знайдене про цей один із багатьох сахутівських, козацький рід Наумчиків.

Наумчик Порфирій Миколайович – 1906 р.н., полковник тодішньої Вищої військової академії ім. К.Є.Ворошилова в Москві. На протязі 1943-1945 років за довголітню і бездоганну службу нагороджений двома орденами «Червона Зірка» та медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 рр.» (далі - «За перемогу…»).

/Files/images/naumchikmm/Наградной_1.jpgНаумчик Григорій Миколайович – червоноармієць, 1908 р.н.; призваний до армії в 1943 році. Служив комірником ОВС 999 Окремого Висленського батальону зв’язку. В 1945 році нагороджений медалями «За бойові заслуги» та «За перемогу…»./Files/images/naumchikmm/Наградной_2.jpg

Наумчик Тимофій Миколайович – гвардії майор, 1914 р.н.; призваний до армії в 1938 році. Воював у складі 70-ї гвардійської розвідувальної роти 6-ї гвардійської стрілецької дивізії. На протязі 1943-1947 років нагороджений орденами «Червоного Прапора», «Червона Зірка», «Великої Вітчизняної війни 1 ст.» та медалями «За перемогу…», «За визволення Праги», «За бойові заслуги».

Наумчик Василь Миколайович – гвардії капітан, 1910 р.н.; призваний до армії в 1941 році. Замполіт а потім командир батареї 64 Окремого мінометного дивізіону корпуса. На протязі 1943-1945 років нагороджений орденами «Великої Вітчизняної війни 2 ст.» «Великої Вітчизняної війни 1 ст.» та медаллю «За відвагу».

/Files/images/naumchikmm/Валентин.jpgНаумчик ВалентинНаумчик Валентин Миколайович – майор технічної служби, інженер-підполковник, 18.02.1921 р.н.; призваний до армії 5.10.1939року. На протязі 1945-1954 років нагороджений орденом «Червона Зірка» та медалями «За перемогу…» і «За бойові заслуги». Закінчив військову службу 10.08.1965 р..

Самого ж Миколи Михайловича (1875 р.н.) з Федором (1903 р.н.) та Данилом (1900 р.н.), на превеликий жаль, у цій інформації знайти не вдалося. Мабуть вони, з якихось причин, не служили у війську, а може інформація про них просто не попала до баз даних.

На нашому шкільному сайті є сторінка «Наша гордість», де розміщені деякі наші відомі односельчани. Вся козацька родина Миколи Михайловича достойна бути там, але з технічних та ряду інших причин це неможливо. Тож пропонуємо вам усім вибрати з них одого – двох самих достойних і відомих. Було б бажано мати хоча б коротенькі біографії та світлини з їхнього життя. Ця пропозиція стосується не тільки уродженців села, а й тих, хто зробив для Сахутівки щось визначне.

Звичайно ж, що старожили та більш-менш близькі родичі-сахутівці можуть дати надати значно більше достовірної інформації про цю колишню козацьку сім’ю. Просимо погортати свої древні альбоми, повідкривати коробки та ящики-скрині з документами, зняти з горищ ще цілі мішки з книгами, зошитами, пожовклими паперами. Там завжди знайдеться досить і досить чогось дуже і дуже цікавого.

Дуже хочеться, щоб в нових книгах з історії Корюківщини, згадки та світлини про нашу дорогу всім і неповторну Сахутівку займали не пару сторінок, а цілі частини та великі тематичні розділи. А ще б непогано було створити навіть свої видання різносторонніх творчих доробок Верещаки Віталія Георгійовича, спогади про знаменитих уродженців села Адамчика Григорія Єрмолайовича, Петрика Олександра Григоровича тощо.

А поки що у нас є можливість збирати та публікувати все про Сахутівку на нашому сайті, в соціальних мережах та засобах масової інформації. Тож перестанемо лінуватись, виділимо якусь годинку на добу, попросимо про допомогу онуків-правнуків. Ось вони колись і використають знайдену, та головне - збережену нами неоцінену інформацію.

Володимир Ф. Середа, м.Київ, 02.05.2021р.

Кiлькiсть переглядiв: 325

Коментарi