Славне 115-ліття Сахутівської школи

2022-08-12

Славне 115-ліття Сахутівської школи/Files/images/shkola2018/IMG_4627.JPG

Сьогодні на календарі п’ятниця, 12 серпня 2022 року. А рівно п’ятнадцять років тому, у недільний літньо-серпневий день ми святкували 100-річний ЮВІЛЕЙ нашої рідної, тоді ще працюючої школи. Подивіться, при нагоді, новини на нашому сайті за 2007-й, репортаж з районної газети «МАЯК»
, наші зустрічі, поздоровлення та привітання, світлини п’ятнадцятирічної давнини… А ще пропонуємо подивитися альбом, створений тодішнім директором школи Балютою Валентиною Іванівною з світлин кореспондентки районної газети "МАЯК" Вікторії Савченко http://sahutivka-zosh.edukit.cn.ua/.../nezabutnjye_100.../
П’ятнадцять років – це мізерна, зовсім непомітна краплинка нашого швидкоплинного життя в безмежному океані історичного розвитку земної цивілізації. Ми на цілих півтора десятиліття постаршали; багато з оточуючих пішли назавжди у вічність-небуття, а наші ряди поповнилися молодою порослю дітлахів. Але для кожного з нас особливо ці роки настільки насичені всілякими подіями, сподіваннями і звершеннями, що запам’ятаються нами, нашими дітьми та онуками-правнуками на віки-віків.
Сумним для усіх сахутівців стало закриття з 1 вересня 2013 року сільської школи-дев’ятирічки. За 106 років свого існування навчальний заклад став на селі осередком отримання знань і розповсюдження культурних та загальнолюдських цінностей серед багатьох поколінь наших односельчан. Переживши декілька революцій, війн, голодоморів, Перебудов і Майданів сільська школа та селяни не змогли перебороти «новаторство» деяких мужів від науки і освіти місцевого та загальнодержавного масштабів.
Для підтримки шкільних та сільських традицій, об’єднання розпорошених по різних школах учнів та розкиданих по усьому світу випускників, створення та поглиблення історії школи, бувшого колгоспу та села, збереження пам’яті про земляків-односельчан 19 серпня 2013 року було започатковано сайт «Сахутівська ШКОЛА та сахутівці» sahutivka-zosh.edukit.cn.ua , якому через тиждень, на Яблучного Спаса, виповнюється 9 років. За цей час до сторінок сайту звернулося близько 2960 вчителів, 3198 учнів, 3031 батьків, 3208 випускників школи та 3086 інших відвідувачів.

Значна кількість дописувачів сайту передає світлини, текстову та іншу інформацію через електронну пошту vsereda@ukr.net, використовуючи Skype (vladimirsereda1); розміщує в періодичній пресі та на сторінках соціальних мереж типу "ФейсБук", тощо. Серед активних кореспондентів сайту можна відмітити Балюту (Дегтярову) Валентину Іванівну (с.Сахутівка), Береку (Бабич) Галину (с.Сахутівка), Сахуту (Наумчик) Наталію (с.Сахутівка), Капітан (Середу) Світлану Федосіївну (с.Сахутівка), Капітан (Наумчик) Світлану Петрівну (с.Сахутівка), Смаль (Науменко) Ольгу (с.Сахутівка), Шматок (Назарову) Зою Степанівну (м.Корюківка), Одерій (Черепанову) Олену (м.Корюківка), Дорошенко (Тищенко) Ларису (м.Корюківка), Симоненко (Параніну) Тетяну (с.Киселівка), Прокопенко (Верещако) Ніну (м.Мена), Панченко (Федосову) Ларису Борисівну (м.Чернігів),Токар (Науменко) Тетяну (м.Чернігів), Тищенка Григорія (м.Харків), Верещако Леоніда Остаповича (м.Одеса), покійну Наумчик (Петрик) Віру (м.Гомель, Білорусь), Євуса Ігоря (м.Сімферополь, Крим) та ще багато-багато земляків-сахутівців з ближнього та дальнього зарубіжжя, котрі пам’ятають свою Малу Батьківщину і землю своїх дідів-прадідів.

Спочатку цього року в соціальній мережі «ФейсБук» розпочала діяти група «Сахутівка моя – для мене ти єдина!», створена для підготовки та проведення в вересні місяці 2022 року урочистостей з приводу святкування100-річчя об'єднання колишніх Киселівських Сахутиних, Наумчикових, Самсонівських та інших хуторів в єдину Сахутинську сільську Раду - село Сахутівку.

Це було коротеньке вступне слово, сьогодні відповідно перероблене, до відкритої 5 років назад нової сторінки сайту «Славне 110-ліття Сахутівської школи». На превеликий жаль, об’єктивні та суб’єктивні обставини нинішнього буременного сьогодення не дозволяють нам організувати масову зустріч для святкування досить поважної річниці дорогої нашої школи. Ще не зовсім ясно, коли та як ми зустрінемо та відзначимо 100-річчя нашого рідної Сахутівки. Тож приїздіть (коли хто зможе) у село, сходіть на шкільне подвір’я, схиліть голови перед будівлями вашої альма-матері. Сфотографуйтесь з однокласниками, рідними та близькими, напишіть хоча б маленьку оповідь про себе, своїх друзів та сусідів. Знайдіть старі світлини, історичні нариси та документи, вірші, пісні, ноти тощо. Передавайте все це на сайт любим доступним способом, а ми обіцяємо вашу інформацію опрацювати та оперативно опублікувати. Спасибі усім за майбутню співпрацю!

Слава УКРАЇНІ!!! Героям СЛАВА!!!
Кiлькiсть переглядiв: 60

Коментарi